Hoezo Down?!

Hoezo Down Rianne

Only Friends heeft er een beroemdheid bij!
Zaalvoetbalster Rianne van Zomeren staat in ‘Hoezo Down?!’. Een prachtig boek, geschreven door Caroline van den Kommer, dat een realistische en vrolijke kijk geeft op het leven als puber met Down.

Rianne
Rianne is één van de tien hoofdrolspelers van het boek en ze vertelt dat ze graag kunstenares wil worden, dat ze groot fan is van James Bond en Mama Mia vanwege Pierce Brosnan, dat ze dol is op Het Huis Anubis, maar ook fan is van Suske en Wiske. Op het moment van het interview sport zij even niet meer, want (citaat van Rianne uit het boek): ‘Ik heb zes jaar op hockey gezeten. Daar ben ik nu vanaf… Ik had een hekel aan oefenen, maar ik wilde echte wedstrijden doen en dat deden we niet. Alleen maar oefenen.’
Nu sport Rianne met veel plezier bij Only Friends!

Nina
Buurmeisje Nina was de inspiratiebron voor ‘Hoezo Down?!’ Al vanaf haar derde jaar maakt de schrijfster haar leven van nabij mee. Nu zij achttien is, loopt Nina tegen puberzaken aan, die toch beïnvloed worden door haar Syndroom van Down. Zo ziet ze er bijvoorbeeld tegenop om haar nieuwe klas te ontmoeten van de reguliere praktijkschool. Zou ze misschien uitgelachen worden, omdat ze anders is dan de anderen?

Dat zet de schrijfster aan het denken. Maakt het eigenlijk verschil of je het Syndroom van Down hebt op die leeftijd? Houd je je net als andere jongeren bezig met allerlei gewone puberzaken en in hoeverre beïnvloedt het syndroom je leven?

Leven met ups en downs
Tien jongeren met Down leggen uit wat ze doen, thuis of op school, met vrienden, in de liefde of in hun werk en vertellen hoe de toekomst er voor hen uitziet. Omdat zij zelf hun verhaal vertellen, ontstaan er ontroerende interviews met jongeren die zelf heel goed blijken te weten wat zij willen. Opvallend is hoe helder en duidelijk zij onder woorden kunnen brengen tegen welke beperkingen ze aan lopen.

Ervaringen
Nina wil bijvoorbeeld schrijfster worden, maar beseft dat haar buurvrouw dat eigenlijk beter kan. Zo is het idee ontstaan om samen een boek te schrijven over het leven van pubers met Down. Het is een mooi, onderhoudend boek geworden waarin we een kijkje mogen nemen in de wereld van jongeren met Down en hun familie. Ook ouders, broertjes en zusjes beschrijven hun ervaringen, met de moeilijke en mooie momenten, de obstakels en de voordelen die zij ervaren als gezin met een puber met Down.

Rianne’s moeder heeft bijvoorbeeld grappige anekdotes geschreven over de hilarische momenten met Rianne. En grote zus Daphne vertelt dat het leven met een zusje als Rianne soms leuk, maar soms ook best lastig kan zijn en dat ze haar best wel eens ‘achter het behang kan plakken’. Rianne nam dat overigens hoog op en achtervolgt haar zus nog dagelijks met die opmerking.

Meer info
Het kleurrijke boek met schitterende foto’s van Eva Snoijink en prachtige kunstwerken van de jongeren zelf, zoals een treffend familieportret van Rianne, is te koop in de boekhandel of te bestellen op bol.com.

Bovenstaande foto van Rianne is uit het boek en gemaakt door Eva Snoijnk.

Meer informatie over het project Hoezo Down?! kunt u vinden op www.hoezodown.nl.

 

One comment

  • Rinske Rijpstra

    Lieve Rianne,

    Het eerste wat ik zie is die prachtige foto van jou! En de tekst heb ik ook met veel plezier gelezen.Ik vind het geweldig dat we zo’n beroemde zaalvoetbalster hebben.
    Rinske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *