Twee Friends bij de Speeltuinbende

Michael Kramer op de skelter“Kan hij dit?”, vraagt de vrijwilligster van de Dierense speeltuinvereniging aan de vader van Michael. Michael Kramer, een jongen uit Diemen met het syndroom van down, staat met enkele andere kinderen te wachten tot de skelters vrijkomen. Michaels vader kijkt eigenlijk niet eens meer op van de overbodige vraag die ongetwijfeld berust op vooroordelen. Als zijn zoon eenmaal op een skelter zit sjeest hij met een behoorlijke gang over de lange baan aan de rand van de grote speeltuin in het centrum van de Gelderse plaats Dieren.

De Speeltuinbende
Only Friendsleden Michael Kramer (21) en Jayden Esajas (11) zijn lid van De Speeltuinbende, een hoofdonderdeel van het project ‘Samen Spelen’, van het Amsterdamse fonds NSGK voor het gehandicapte kind’. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, wil NSGK speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen. Het doel is dat in 2012 ten minste 25 speeltuinen zo zijn aangepast dat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen.

Eigenlijk is Michael met zijn twintig jaar te oud voor de speelleeftijd die loopt tot ongeveer twaalf jaar, maar door zijn verstandelijke beperking en de rol van zijn vader in het projectteam is hij vrijwel iedere keer aanwezig.

Test
De bendeleden onderwerpen de speeltuinen aan een grondige test. In een opvallende bus bezoeken ze met hun ouders de speelvoorziening. Kunnen we met onze rollator of rolstoel makkelijk naar binnen, komen we bij de speeltoestellen, is er toezicht zodat het autistische jongetje niet van het terrein loopt, levert toiletbezoek al dan niet problemen op? Terwijl de kinderen spelen worden eventuele obstakels met een camera vastgelegd.

Aangepaste speeltuin in Noord
In Amsterdam-Noord, vlakbij de thuisbasis van Only Friends wordt speeltuin De Duinpan aangepast voor kinderen met een handicap. Deze speeltuin die valt onder SPIN, Stichting Speeltuinen in Noord, gaat in 2012 verhuizen naar de nieuw te bouwen Brede Amstelmeerschool en heeft daar een functie voor de buurt Nieuwendam Noord.

Meer weten over de Speeltuinbende en het project Samen Spelen van NSGK?
Kijk dan op http://www.speeltuinbende.nl/.

Tekst en Foto: Cees Kramer

One comment

  • Mooi he, de Speeltuinbende!
    Twee stoere Speeltuinbendeleden die Michael en Jayden!

    Dit jaar krijgen ze het nog druk. De speeltuinen die meedoen aan het project zijn stevig aan de slag om de speeltuinen echt toegankelijk én bespeelbaar te maken voor alle kinderen. Zodra een speeltuin klaar is gaat de Speeltuinbende eropaf! Het Speeltuinbendebordje onthullen, feesten en spelen! A.s. maandag is de Speeltuinbende bij d e opening van speeltuin de Roetsj in Sittard. Meer info zie http://www.speeltuinbende.nl

    Stoere groeten van de Bendeleider van de Speeltuinbende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *