Barend van Only Friends Nederlands Boccia kampioen!

Het afgelopen weekend werden de Nederlandse kampioenschappen Boccia gehouden en onze Barend (Drost) deed mee. En hoe?!

Boccia is een bal- en werpsport die vergelijkbaar is met jeu de poule alleen dan voor mensen met een beperking. Al sinds de Griekse oudheid wordt deze sport (en afgeleide sporten daarvan) beoefend en sinds 1989 in Nederland geintroduceerd. Boccia is tevens 1 van de 29 sporten bij Only Friends.

Boccia wordt individueel of in teams van twee spelers gespeeld. De bedoeling is om een leren bal zo dicht mogelijk bij de witte bal (het doel) te gooien. De bal kan met de hand ogf met de voet worden gegooid. Als de sporter een zware beperking heeft, mag dit ook met een hulpmiddel.

De sporters worden afhankelijk van hun mogelijkheden ingedeeld in een bepaalde categorie. Sporters die in dezelfde categorie vallen, komen tegen elkaar uit. Er zijn vier categorieën.

  • BC1 – Spelers gooien de bal met de hand of met de voet. Zij mogen door een assistent worden geholpen bij het stabiliseren en aanpassen van de stoel. De assistent mag ook de bal aangeven.
  • BC2 – Spelers gooien met de hand. Assistentie is niet toegestaan.
  • BC3 – Spelers hebben een zware fysieke beperking. Ze mogen hulpmiddelen gebruiken zoals een helling om de bal te spelen. Een assistent mag helpen, maar die moet met de rug naar het speelveld staan en hun ogen van het spel houden.
  • BC4 – Spelers hebben andere zware fysieke beperkingen. Assistentie is niet toegestaan.

Barend heeft namens Only Friends mee gedaan aan de Nederlandse kampioenschappen en heeft een geweldig weekend meegemaakt. Na een, zoals hij zelf zegt, dramatisch begin, wierp hij daarna de ballen zoals nooit tevoren. Aangemoedigd door zijn oudere broer met zijn twee kinderen, ging het vanaf dat moment cresendo. In de finale was Barend zo scherp als een mes en won met 6-3 terwijl hij werd aangemoedigd door zijn ouders en tante. Aan het einde van het weekend kreeg hij de beker voor het Nederlands kampioenschap overhandigd. Hoe gaaf is dat! En langs deze weg feliciteren we Barend nogmaals met deze geweldige prestatie. Chapeau!