Ome Eddie Blankers ontvangt Koninklijke onderscheiding voor 53 (!) jaar vrijwilligerswerk

Wie kent hem niet? Ome Eddie, fantastische vrijwilliger en gisteren (27/11) meer dan in het zonnetje gezet. Hoe leuk is dat?

Only Friends heeft om en nabij de 250 fantastische vrijwilligers en doorgaans maken we daarin ook geen onderscheid. Ook voor vrijwilligers geldt: “Je bent goed zoals je bent!” Maar voor ome Eddie hebben we een uitzondering gemaakt.

Je zult je afvragen waarom? Dat is heel eenvoudig. Ome Eddie, inmiddels 83, zet zich dagelijks in voor Only Friends en haar Friendship Sports Centre en … hij zet zich al vanaf 1967 in als vrijwilliger, begonnen bij het toenmalige Rood Wit A en is ook nog een keer bijna 40 jaar trouwe ambtenaar geweest van de stad Amsterdam. Wie kan deze cijfers ook overleggen? Wij denken maar heel weinigen in Nederland.

Ome Eddie, zoals we al zeiden, is in 1967 begonnen met zijn vrijwilligerswerk bij Rood Wit A. Zijn werkzaamheden bestonden uit o.a. ledenadministratie, beheerder van het clubhuis, stencilen (zo heette dat vroeger) van het clubblad, omroeper en scheidsrechter. En dat vanaf 1967 tot 2002. Maar liefst 35 jaren!

Ome Eddie was ook lid van de commissie die de zogeheten Schakel-toernooien organiseerde. Dit waren jaarlijks terugkerende toernooien voor kinderen met een verstandelijke beperking en feitelijk de voorloper van het hedendaagse G-voetbal.

Met zijn kompanen organiseerde hij dit 22 jaar achter elkaar en toen de reeks werd beëindigd bracht ome Eddie het overgebleven saldo naar Only Friends.

Onze Dennis (Gebbink) was zo gis om ome Eddie direct te vragen als vrijwilliger voor Only Friends en haar Friendship Sports Centre; zo geschiedde.

Ome Eddie is welhaast dagelijks bij Only Friends te vinden en als hij er niet is, is er nog steeds telefonisch contact om allerlei werkzaamheden door te spreken zoals breng- en haaldienst, rijden van ouderen (die vaak jonger zijn dan ome Eddie zelf), coördinatie van het wagenpark etc. etc.

Voor al zijn vrijwilligerswerk van 53 jaren, bijna 40 jaren werknemen van de stad Amsterdam (hij was Hoofd Bomen van de stad), het schrijven van een prachtig Bomenboek en 30 jaar ondersteuning van een Japanse organisatie die een geneesmiddel ontwikkelt voor kankerpatiënten, is ome Eddie dus onderscheiden.

Met een smoes werd hij vrijdag (27/11; ook nog zijn verjaardag) naar de Ambtswoning van de Burgermeester geleid en ontving daar de versierselen die behoren bij Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ome Eddie ontving dit uit handen van de Burgermeester, mevrouw Femke Halsema, zelf nadat zij een mooie speech in petto had voor ome Eddie maar ook zijn vrouw, tante Elly, werd terecht in het zonnetje gezet. De tranen rolden over zijn wangen maar mooi was ook te zien en te horen dat de Burgermeester aan het einde van haar speech ook ontroerd was.

Ome Eddie; menigeen zou hem als man, pa, opa, vriend en vrijwilliger willen hebben. Wat een fantastische man en hoe terecht is de Koninklijke onderscheiding.