‘Allemaal Vrienden’

Allemaal Vrienden film Remy Vlek

Dinsdagavond 14 februari beleefde de film ‘Allemaal vrienden’ de première, een prachtige documentaire over sportclub Only Friends en het Ronald McDonald Centre. De maker van de film, Remy Vlek, liet zich inspireren door de sporters van Only Friends en de jongeren die werkzaam zijn op het centrum.

Op de première in de sportkantine van het Ronald McDonald Centre waren veel genodigden, waaronder hoofdrolspelers Mark en Benicio van Only Friends, Wajongeren Pascal, Domingo en Stefanie en Robert, de jobcoach van De Werkmeester. Daarnaast waren er een aantal prominenten aanwezig, die een steentje hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het Centre. Voordat de film van start ging, werden de gasten welkom geheten door Sonja Robben, directeur van het Ronald McDonald Centre. Zij legde de nadruk op het unieke karakter van het Ronald McDonald Centre Only Friends.

‘Allemaal vrienden’ laat zien hoe de droom van oprichter en directeur van Only Friends, Dennis Gebbink, na jaren van voorbereiding resulteert in een prachtig sportcentrum voor gehandicapte kinderen.

Gebruikers
De documentaire geeft niet alleen een goed beeld van de facilitaire voorzieningen van het Centre, maar toont ook een portret van de gebruikers van het Centre: de sporters en de jongeren van het leerwerkbedrijf. De sporters zijn de kinderen en jongeren van Only Friends, die verschillende sporten beoefenen op het Centre. Only Friends is inmiddels gegroeid naar een sportclub met ruim 500 sportieve leden, biedt 16 actieve sporten en beschikt over 120 vrijwilligers.
De jongeren van het leerwerkbedrijf behoren tot de Wajonggroep. Deze groep volgt onder begeleiding van Jobcoachorganisatie De Werkmeester een BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) opleiding, waarna zij met een erkend diploma kunnen doorstromen naar een reguliere betaalde baan. Het ROC van Amsterdam neemt daarbij het theoretische deel voor zijn rekening.
Op het Centre krijgen de jongeren de kans om zich te ontwikkelen. Zij voeren niet alleen praktische taken uit op facilitair gebied, maar er wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan werknemersvaardigheden en sociale vaardigheden. Dit alles is door filmmaker Remy Vlek op integere wijze vakkundig in beeld gebracht.

Uitdagingen
Het Ronald McDonald Centre Only Friends, dat zijn bestaan dankt aan de wens van Dennis Gebbink om een sportcentrum te creëren voor kinderen met een beperking, is inmiddels uitgegroeid tot een groots project waar meerdere partijen zich kunnen ontplooien. Voor architect Peer Glandorff was het een uitdaging om een sportcentrum te ontwerpen waar kinderen met een beperking op een veilige en verantwoorde manier konden sporten en het de warmte mee te geven die van sportclub Only Friends uitgaat. De invulling van dit plan werd de kroon op zijn werk.
Het Centre daagt uit tot voortdurende ontwikkeling. Aanwezig portefeuillehouder Kees Diepeveen van stadsdeel Noord pleitte er dan ook voor om met betrokkenheid van gemeente en stadsdeel het Ronald McDonald Centre naar een hoger plan te tillen.

Indien u meer wilt weten over de documentaire of filmmaker Remy Vlek, kijk dan hier of stuur een mailtje naar filmwerk.remyvlek@online.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *