Ome Eddie, vrijwilliger van Only Friends, bomenman voor Japan

Wie kent hem niet? Welhaast dagelijks te vinden bij Only Friends op het Friendship Sports Centre en als fantastische vrijwilliger actief met tal van klussen. Nu ook voor Japan?

Ome Eddie snijdt de knoppen van de iepentak op het Friendship Sports Centre

Het begon allemaal met een visioen van een Japanse dame over een vindplaats van een geneesmiddel tegen kanker. Ze moest zoeken naar een plek bij water en rood licht. Het visioen wees dus naar de Amsterdamse iep, immers een boom tussen gracht en rode lichtjes. Ome Eddie, toen nog “DE bomenman” van de gemeente Amsterdam ontving een fax en was niet de beroerdste om een paar flinke iepentakken op te sturen naar Japan. Dat is inmiddels meer dan 30 jaar geleden maar nog ieder jaar gebeurt dit. Weliswaar worden de takken niet meer opgestuurd maar vindt hier in Amsterdam, voor het grootste deel bij ons op het Friendship Sports Centre het verwerkingsproces plaats.

Deze week was het weer zover. Ome Eddie is er ieder jaar nog bij als op de grachten in hartje Amsterdam met een hoogwerker de iepentakken worden afgesneden. Verderop staan onmiskenbaar Japanners te wachten om met snoeischaren de kleine takjes eraf te knippen en te verzamelen in manden. De oogsttijd luistert heel nauw want men wil de knoppen verwerken als ze nog net niet open staan. De knoppen worden vervolgens met een mes, dat bloemisten gebruiken om de doornen van een roos te verwijderen, van de tak gehaald, gedroogd, gemalen en opnieuw gedroogd.

Zo’n 15 kg aan vermaalde en gedroogde iepenknoppen wordt ieder jaar vacuüm verpakt opgestuurd naar Japan alwaar het met andere natuurlijke ingrediënten als hars tot supplement wordt verwerkt. Het is bedoeld voor patenten die chemotherapie krijgen om sneller te herstellen en het immuunsysteem weer op orde te krijgen.

De Japanners zweren erbij maar de Nederlandse professoren hebben zo hun twijfels. Voor ome Eddie is het ieder jaar een mooi moment al gaat het maar om de vriendschap met de Japanners. En luidt het spreekwoord niet: ” baat het niet dan schaadt het niet!”

Ome Eddie haalde zelfs op tv het programma Een Vandaag ermee.

Tal van Japanse rapporten over de wonder iepenknop