Bijzondere Eredivisie (2020-2021) van start bij Only Friends

Afgelopen zondag was het zover. De start van de Bijzondere Eredivisie en dan ook nog bij Only Friends. Hoe gaaf is dat?

Waarom eigenlijk een Bijzondere Eredivisie?Er zijn op dit moment ca 5000 kinderen die G-voetbal beoefenen. Dit zijn kinderen die, net als kinderen zonder beperking, dromen van het uitkomen voor hun favoriete club. Met de Bijzondere Eredivisie wordt deze droom werkelijkheid. In Nederland zijn zeer veel kinderen en jongeren met een beperking. Zij staan vaak letterlijk en figuurlijk buitenspel. Terwijl het voor hen juist zo belangrijk is om te sporten want sport versterkt je gezondheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. En door samen te sporten leer je vriendjes en vriendinnetjes kennen; heel belangrijk voor een groep die bovengemiddeld vaak eenzaam is.

Wat is de Bijzondere Eredivisie?De Bijzondere Eredivisie is een competitie waarin de betaalde voetbalclubs met een eigen gehandicapte (G-)team tegen elkaar uitkomen. De competitie is gestart in september 2019 en het is de eerste G-competitie ter wereld. De teams spelen in een toernooivorm verschillende competitietrondes (6) en zijn zorgvuldig samengesteld om een evenwichtige competitie te kunnen waarborgen.

Wat is het doel van de Bijzondere Eredivisie?Deze is vierledig

  1. een podium te bieden voor kinderen met een beperking
  2. de zichtbaarheid te vergroten van kinderen met een beperking
  3. de sportparticipatie te verhogen van kinderen met een beperking
  4. het vergroten van de bekendheid van G-voetbal

De clubs die meedoen aan de Bijzondere Eredivisie zijn: ADO Den Haag, Ajax, FC Groningen, FC Emmen, de Graafschap, VVV-Venlo, Excelsior, Go Ahead Eagles en FC Utrecht. De Bijzondere Eredivisie is een initiatief van “het Gehandicapte Kind” ondersteunt door o.a. de Vriendenloterij en Players United.

En dan…afgelopen zondag

Edwin van der Sar opent het toernooi

Al vroeg kwamen de spelersbussen aan uit Venlo en Heerenveen maar die hadden dan ook al een stuk moeten rijden. De spelers en staf werden opgevangen in de sporthal van Only Friends op het Friendship Sports Centre met limonade, koffie en thee. Al snel volgenden de teams van FC Utrecht, Go Ahead en Excelsior. Het team van Ajax was natuurlijk al aanwezig. Mooi was het om te zien hoe spelers van de diverse teams met elkaar spraken en nieuwe vriendschappen sloten.

Na een goede warming up van alle 6 teams, kondigde niemand minder dan de officiële speaker van Ajax/Johan Cruyff ArenA (Rob v Rossum) de algemeen directeur van Ajax aan: Edwin van der Sar. Edwin heette iedereen van harte welkom en keek uit naar mooie wedstrijden waar met veel inzet, plezier en enthousiasme gespeeld zou worden. En…dat kreeg hij kort daarna voorgeschoteld. Zou hij een nieuwe Tadic of Donny hebben bespeurd?

Wat een geweldige wedstrijden werden er gespeeld! Wat een sportiviteit ook; daar kunnen prof-voetballers nog wat van leren! Tussen de wedstrijden door konden de spelers, staf en meegereisde ouders op de foto met de Champions League-cup die Ajax in 1995 had gewonnen. Een stoere maar lieve security man zorgde ervoor dat niemand er vandoor ging met de cup 😉

John Heitinga, fan van voetbal voor kinderen met een beperking

Hoe leuk was het ook dat John Heitinga, oud Ajacied en trainer van Ajax, langs kwam. Van John is bekend dat hij fan is van Only Friends en van voetbal voor kinderen met een beperking. John pakte ook de microfoon en vertelde dat hij diep onder de indruk was van de voetbalkunsten van de kinderen. Met zijn woorden “deze wedstrijden zouden op TV te zien moeten zijn”, slaat hij de spijker op de kop. Hoe mooi zou dat zijn? Misschien moeten we eens een mail sturen naar John de Mol?

Rink neemt de gouden schoen in ontvangst

Na afloop van de wedstrijden kwamen de teams in een grote kring (symbool van eenheid en vriendschap) weer bij elkaar en werd de Gouden Schoen aan de meest opvallende speler van deze competitieronde gegeven. De eer viel te beurt aan Rinke Eijsema de keeper van Heerenveen. Blij verrast nam hij de schoen in ontvangst uit handen van onze Dennis (Gebbink); oprichter van Only Friends en verantwoordelijke man voor de samenwerking met Ajax.

En nog was de koek niet op! Op weg naar de spelersbussen vormden de spelers en staf van Ajax een erehaag en namen alle andere spelers een goodybag van Ajax en een beker in ontvangst. Want ja…bij de Bijzondere Eredivisie is iedereen een kampioen.

Spelers van FC Utrecht nemen goodybag en beker in ontvangst

Langs deze weg willen we (nogmaals) iedereen van Ajax, Players United, het Gehandicapte Kind en de vrijwilligers van Only Friends enorm bedanken voor deze geslaagde eerste ronde van de Bijzondere Eredivisie. Op naar de volgende ronde!

Wil je mooie beelden zien? Druk op de play knop.