Ontdekken en ontdekt worden

Op vrijdag 5 oktober, werd op initiatief van het NOC*NSF en de sportbonden de vierde Paralympische Talentendag gehouden, op het Ronald McDonald Centre Only Friends.

 

Benadrukken van krachten

André Cats, chef de mission van Paralympic Team Netherlands, opende deze dag door de deelnemers te stimuleren zich vooral te richten op hun mogelijkheden en krachten, én gebruik te maken van de kansen om ook andere sporten die aangeboden werden te benutten. Wellicht dat ook hier mogelijkheden tussen zaten waaraan de sporter zelf nog niet gedacht had, maar waarvoor hij wel talent zou kunnen ontwikkelen.

 

Record opkomst

Uit het hele land werden mensen met een fysieke of visuele beperking, met een ambitie om topsporter te worden, uitgedaagd te tonen wat zij in huis hadden. Dan wel kennis te maken met verschillende andere sporten dan de sport die zij nu al beoefenen. Met negentig sporters bleek dit jaar een record opkomst!

 

Keur aan mogelijkheden

Gezien de uitgebreide faciliteiten binnen het sportcentrum kon men gebruik maken van diverse sporten, waaronder zwemmen, wielrennen, rolstoelbasketbal, zitvolleybal, tafeltennis, handboogschieten, goalbal en boccia. Een uitgebreide keur aan sporten dus. Ook zat atletiek in de planning. Echter als gevolg van het slechte weer, kon dit voor een groot deel geen doorgang krijgen op de atletiekbaan. Zij sloten zich aan bij de informatie stands van het zeilen, CP-voetbal, alpineskiën en triatlon. Cats toonde zich zeer tevreden over het verloop van de dag: “Dit sportcentrum is bij uitstek geschikt voor een dag als vandaag om veel sporten onder één dak te kunnen bieden”

 

Paralympische winnaars als coach

Ter stimulering en coaching van de deelnemers, waren in diverse takken medaillewinnaars van de Paralympische Spelen London 2012 naar Amsterdam gekomen. Hieronder Marlou van Rhijn (Goud en Zilver), maar ook Chantal Molenkamp.  Deze laatste nam ook deel aan de Paralympische spelen in London en werd  zelf ook tijdens een eerder Paralympisch Talentendag ontdekt. Mischa van Rossen, gouden medaille winnaar zeilen, voorzag geïnteresseerden van informatie bij de stand van het zeilen.

 

Talent aanwezig

Naast de sporters waren ook de (bonds)coaches van de diverse sporten aanwezig om talenten te ontdekken en hen te voorzien van adviezen. Volgens hen was er wel degelijk talent aanwezig tussen de ruim negentig aanwezigen. Vooralsnog valt niet te zeggen hoeveel ook daadwerkelijk in aanmerking zullen komen voor de felbegeerde spelen. “Hiervoor is naast talent namelijk ook absoluut motivatie noodzakelijk”, aldus Irene Sloof, assistent-bondscoach van de rolstoelbasketbalsters, die in Londen brons wonnen.

 

Prominenten vanuit het Stadsdeel

Onder de aanwezigen, tijdens de opening van de dag, bevonden zich ook dhr. Kees Diepeveen en mw. Jose Molenaar. Twee voor het Ronald McDonald Centre Only Friends zeer promimente leden vanuit het  dagelijks bestuur van Stadsdeel Amsterdam Noord. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *