Sonny Silooy, vriend van OldStars walking football bij Only Friends

“Ware klasse verloochent zich niet hè”, klinkt het langs de kant van het veld. Het zijn de woorden van een deelnemer aan de OldStars walking football­-training op het Friendship Sports Centre van sportclub Only Friends. Hier in Amsterdam Noord, ingeklemd tussen de razende ringweg, volkstuintjes en de contouren van Zunderdorp, staat Sonny Silooy voor een tiental enthousiaste 60-plussers. Na een simpele kapbeweging scoort hij eenvoudig in het afsluitende partijtje.

Silooy (55) heeft er overduidelijk lol in. Gebarend, grappend, coachend en vooral motiverend is hij een aantal weken geleden aan de slag gegaan als walking football-trainer. In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds is bij sportclub Only Friends het initiatief voor OldStars walking footballvorige maand gestart. Direct kwamen meer dan tien personen uit de doelgroep op de proppen voor een eerste training. Daarmee lijkt het initiatief vanaf de start al duurzaam.

Ontspannen sfeer
De training is simpel en effectief tegelijk. Een warming-up, een parcours footgolf, een dribbeloefening en een afsluitend potje walking football. “Jij kan niet dribbelen, maar wel goed schieten vriend”, schalt het uit de mond van Silooy. Of: “Wat een balgevoel, daar is jouw vrouw ongetwijfeld ook erg blij mee.” Met speels gemak zorgt Silooy voor een uiterst ontspannen sfeer. Het tiental geniet zienderogen mee.

Enige maanden geleden bekeek de oud-speler van Ajax een item van Ivo Niehe’s TV Show en zag daarin de oprichter van de vereniging, Dennis Gebbink, met zijn zoon. Die zoon, Myron, was voor Gebbink de inspiratie om Only Friends op te richten. “Ik heb Dennis gebeld met de vraag of ik iets voor ‘m kan doen”, legt Silooy uit.

Inmiddels staat de sportclub met sport en spel voor minder valide kinderen er overigens indrukwekkend voor. Only Friends telt zevenhonderd leden en heeft haar activiteiten ook ontplooid in andere steden, zoals Utrecht en Doetinchem.

Vrijwilligerswerk
Onder het sportclubmotto ‘Je bent goed zoals je bent’ vindt sinds kort dus ook de oudere doelgroep de weg naar Amsterdam Noord. Silooy en Gebbink zelf, oud-speler van onder meer AFC 1, begeleiden gezamenlijk de groep. Silooy: “Dit is onderdeel van mijn vrijwilligerswerk voor Only Friends, het is hartstikke leuk om te doen. Ik zie de waarde van deze vorm voor de doelgroep. Wij stimuleren ze ook om na afloop even te blijven hangen voor een koppie koffie en een praatje. Het is meer dan alleen bewegen met elkaar.”

Even daarvoor viel een speler tijdens de afsluitende vorm uit met een pijntje. Het hesje werd overgedragen aan Silooy en daarmee bracht hij de aantallen weer in evenwicht. Symbolisch voor de meervoudige toegevoegde waarde die hij heeft voor het initiatief.

Thuis even wandelen
Want voordat de training echt ten einde was, greep hij een moment om de groep nog iets mee te geven. “Ik zie hier en daar wat pijntjes. Ik wil jullie vragen om buiten deze training ook thuis even een stukje te gaan wandelen. Als jullie dat regelmatig doen, dan worden jullie fitter. Dat kan rond het huis, in de tuin, verzin het zelf maar.”

Dat Silooy nog steeds fanatiek is, blijkt uit zijn antwoord op de vraag over zijn eigen ervaringen met de spelvorm. “Dat niet rennen is best lastig, dat is erg tegen mijn natuur.” De training bewees dat hij zijn trainerstaal daar al op heeft aangepast. “Je moet de bal op de man spelen. Niet voor de man. Dat is misschien anders dan je gewend bent, maar wel cruciaal in dit spel.” Zijn woorden gaan gepaard met fanatieke armgebaren.

Die armgebaren blijven voorlopig te vinden op het sportpark waar alleen maar vriendschappen ontstaan.

Het trainingsschema van de OldStars bij Only Friends is tot de zomer als volgt:

Woensdag 23 mei: 13.00-14.00
Woensdag 30 mei: 13.00-14.00
Woensdag 7 juni: 13.00-14.00
Woensdag 14 juni: 13.00-14.00
Woensdag 21 juni: 13.00-14.00
Woensdag 28 juni: 13.00-14.00

Geïnteresseerden voor het initiatief kunnen contact opnemen met Dennis Gebbink via dennis.gebbink@onlyfriends.nl.

Het initiatief bij sportclub Only Friends  is onderdeel van de Amsterdamse stads-aanpak voor OldStars walking football. Hierin trekken Gemeente Amsterdam en het Nationaal Ouderenfonds samen op, met het doel om meer verenigingen aan te laten sluiten bij OldStars walking football. Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels, Riki Stichting en Nuts Ohra.