Stralende gezichten tijdens de Spina Bifida dag

Spina Bifida dag 2014 -3

Afgelopen zondag was weer een sportieve dag op het Ronald McDonald Centre. Dit keer een sportdag voor maar liefst 60 kinderen met Spina Bifida, oftewel een open rug, georganiseerd door Sportclub Only Friends in opdracht van het VU medisch centrum.

Met of zonder rolstoel, met of zonder drain, met of zonder stoma, de handicaps van de aanwezige kinderen liepen nogal uiteen, net als de leeftijd dat opliep tot zelfs 18 jaar. Het maakte deze dag allemaal niet uit, want alle aanwezige kinderen genoten zichtbaar van alle sportieve activiteiten en deden zeer enthousiast mee.

Veel ouders hebben weinig beeld van de mogelijkheden van sport voor kinderen en jongeren met een handicap, zo ook ouders van kinderen met Spina Bifida. Om die reden organiseert VU medisch centrum afdeling Spina Bifida elk jaar een sportdag in samenwerking met Only Friends, een sportclub speciaal voor kinderen en jongeren met een beperking, om hen in aanraking te brengen met verschillende aangepaste sporten. Deze dag biedt daarnaast een mooie gelegenheid voor kinderen met Spina Bifida en hun ouders om andere kinderen met deze aangeboren aandoening (opnieuw) te ontmoeten. Tot slot had VUmc een symposium voor de ouders georganiseerd, waarmee zij op de hoogte werden gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied.

Meer zelfvertrouwen

Sportclub Only Friends bood een zevental sporten aan, waaronder racerunning, rolstoeltechniek, rolstoelbasketbal, tennis, honkbal, streetdance en voetbal. Allemaal sporten die kinderen met een beperking kunnen beoefenen. Net als VUmc hoopt ook Only Friends dat veel van deze kinderen hun weg naar een sportclub weten te vinden. Sport is namelijk een aanvulling op hun revalidatietraject en zorgt ervoor dat het leven van deze kinderen aanzienlijk wordt verbeterd. Zo ervaart Only Friends dat een aantal van hun sporters, die in het dagelijks leven zich in een rolstoel voortbewegen, minder afhankelijk worden van hun rolstoel. Je wordt sterker, zelfstandiger, krijgen een betere coördinatie, conditie en meer zelfvertrouwen. Iets wat Only Friends elk kind gunt.